Luchtkunst

LuchtKunst staat voor al wat Ton Oostveen  ontwikkelt dat vliegt of beweegt in de wind. Het zijn objecten die zodanig ontworpen en geconstrueerd zijn, dat zij zowel vliegend, bewegend in de lucht als ook hangend/bewegend in een expositieruimte de blikvanger zijn. De Circoflex, een ontwerp van Ton Oostveen en Helmut Schiefer, werd gekozen als nummer 1 uit de ong. 170 inzendingen uit 32 landen voor  de internationale Design Prijs op het Kite Festival in Dieppe (F) en bovendien beloond als ‘ the best technical design’ . De Circoflex, gepubliceerd in 16 magazines, is nadien wereldwijd bediscussieerd op internet en door veel mensen is gepoogd het ontwerp vliegend te maken.

Circoflex bij Iquique/Argentinie

Veel luchtkunst-ontwerpen zijn in zwart-wit uitgevoerd met illusie als thema. De waarneming wordt in de war gebracht, patronen bewegen en de objecten vallen als vliegend object ook onder de kinetische kunst.

Illusie van de waarneming

Het recente werk is vooral gebaseerd op de relatie tussen kunst en wiskunde. Plato en Aristoteles associeerden de elementen aarde, lucht, water, vuur en ruimte met de vijf  regelmatige veelvlakken: kubus, octaeder, icosaeder, tetraeder en dodecaeder.

Eén van de Plato figuren, de Dodecaeder uit 12 vijfhoeken

Ton bouwde vijf transparante vliegende objecten binnen de zwarte outlines van deze vormen. De dichte vormen  zouden niet kunnen vliegen dus zijn binnen de zwarte kaders transparante vlakken/zeilen zo geprojecteerd dat de objecten een vliegende illusie van de oorspronkelijke zijn.

 

In 2018 is Ton ook bezig geweest met een serie experimenten om middels instrumenten in vliegers klanken te produceren. Met een serie vliegers kan dan een een klankcompositie ten gehore worden gebracht. Hierin wordt samengewerkt met o.a. de Hochschule der Künste in Zürich. Een eerste publieke demonstratie werd uitgevoerd op festival Bewegter Wind/Kassel (D) in 2018.  Deze korte video geeft een impressie: performance Kassel

In 2021 en 2022 is het project Energietransitie gerealiseerd: een serie van zes objecten die het probleem (olie, gas en temperatuurstijging) en de mogelijke oplossingen (waterstof, zon- en windenergie) verbeelden.  Zie deze korte film: Ton Oostveen Energietransitie